Loader

Masini funerare. Pas scurt, pas mediu sau pas lung? Ce sunt si la ce anume se refera.

Masini funerare. Pas scurt, pas mediu sau pas lung? Ce sunt si la ce anume se refera.

Orice firma de pompe funebre, in momentul in care trebuie sa achizitioneze o masina funerara va fi intotdeauna pusa in situatia de a alege intre un sasiu cu pas scurt, pas mediu sau pas lung. In primul rand acestea fac referire la trei dimensiuni tehnice care se refera in mod practic la ampatamentul viitoarei masini funerare sau mai precis la distanta interaxa. In termeni simpli face referire la distanta dintre cele doua roti (centrul rotii din fata si centrul rotii din spate) asa cum se poate vedea in cele trei imagini prezentate in cadrul prezentului articol.

In prima instanta, pentru a trata acest subiect trebuie sa definim ceea ce intelegem prin ampatament.

Ampatamentul indica distanta dintre axa rotii din fata si cea a rotii din spate, situata in mod natural pe aceeasi parte. Este o valoare de importanta fundamentala deoarece lungimea acestuia are un impact semnificativ atat asupra  manevrabilitatii si stabilitatii masinii funerare care se va construi pe sasiul ales, cat si a capacitatii de a fi omologata cu un numar de locuri in cabina (2 – 4 sau 5 locuri) care va corespunde la final cu datele de omologare conforme cu legislatia in vigoare pentru inmatricularea si omologarea masinilor speciale. 

1. Masina funerara pas scurt

Masina funerara pas scurt este realizata practic pe un sasiu normal de un auto vehicul Mercedes Benz VF 3400 care are ampatamentul de 3400 mm. Masina este livrata din fabrica Mercedes Benz, neechipata. Este genul de sasiu care este ales in general de firmele de servicii funerare care isi desfasoara activitatea in localitati sau orase cu strazi inguste si multe curbe situate in prevalenta in zona de deal sau de munte. De asemenea este preferata de firmele care isi desfasoara activitatea in localitatile in care cimitirele au putin spatiu de manevra pe aleea principala.

Clar ca pe acest tip de sasiu se poate realiza o masina funerara care are si un cost de vanzare mai mic.

Acest model de sasiu este penalizat de faptul ca in cabina sunt doar doua locuri omologate (sofer si pasager), iar in partea din spate a scaunelor nu dispune de spatiu pentru depozitare a valizei cu utensile de inchidere sau a caruciorului porta sicriu. De obicei din cauza greutatii care se adauga in timpul transformarii sasiului ales in masina funerara, atat franele posterioare cat si amortizatoparele sunt modificate astfel incat sa faca fata noilor conditii de greutate in timpul serviciului si implicit sa poata fi omologata respectand toate normele de siguranta in vigoare.

2. Masina funerara pas mediu 

Masina funerara model W 212 sau W 213 realizata pe un sasiu VF 3700 denumit si sasiu „pasul mediu” dau posibilitatea de a realiza o masina funerara care permite atat un spatiu mai mare in cabina soferului cat si realizarea unui spatiu porta – sicriu mai mare cu circa 10 cm fata de un pas scurt. Acest model poate avea optiunea de tractiune 4×4 (pentru zonele de munte in care zapada este prezenta in timpul iernii) si in plus va avea o bancheta in cabina instalata dupa scaunele din cabina. Bancheta din cabina este destinata pentru a permite depozitarea unei valize cu ustensile inerente serviciului sau pentru valize personale in cazul deplasarii pe distante mai lungi. Acest tip de sasiu nu permite realizarea unui masini cu cinci locuri omologate in cabina.  

3. Masina funerara pas lung

Masina funerara Mercedes Benz VF 4000 realizata atat pe modelele W 212 cat si W 213 este practic sasiul denumit pass lung si ca si in multe aspecte ale vietii putem spune ca „dimensiunea conteaza”. In primul rand sasiul de baza  realizat este mult mai robust. Distanta interaxa mare da posibilitatea de a realiza un dric funerar cu cinci locuri omologate in cabina, plus o lungime utila in partea de porta sicriu cuprinsa intre 2150 si 2300 mm. De asemenea peretele despartitor dintre cabina si partea porta sicriu poate fi realizat din materiale resistente fara insa a reduce  din spatiul din cabina.  

Ampatamentul de pas lung VF 4000 la distanta interaxa de 4000 mm dispune de parametri necesari care influenteaza direct masa totala a masinii funerare echipata complet,  precum si distributia  greutatii masinii funerare pentru a garanta echilibrul si siguranta pe sosea indiferend de conditiile de mediu. Noile modele de masini funerare realizate pe aceasta tipologie de sasiu sunt realizate cu tehnologii industriale care au crescut semnificativ rata de fiabilitate ale acestora, garantand robustete si siguranta in exploatarea acestora pe termen lung. Practic pentru un designer nu exista nicio limita in proiectarea unei masini funerare noi pe acest model de sasiu. 

Aceste tipologii de sasiu sunt practic realizate  si omologate astfel incat este pastrata garantia oficiala a producatorului de sasiu (Mercedes Benz) chiar si dupa transformare.

Indiferent de tipul de masina funerara ales de catre o firma de servicii funerare, in alegerea acesteia concureaza cateva caracteristici predominante dupa cum urmeaza:

– In primul rand masina funerara trebuie sa ne reprezinte firma din punct de vedere al imaginii pe care dorim sa o promovam publicului care intra in contact cu serviciile funerare pe de o parte, precum si a unei imagini asa numite „imagine latenta sau imagine indirecta” care se transmite persoanelor care iau parte la cerimoniile funerare organizate de catre firma. Trebuie sa fie confortabila pentru operatorii funerari care o folosesc si sa aiba o buna agilitatea in mediul urban al localitatii precum  si in cimitirele din zona unde firma isi desfasoara activitatea.

– In al doilea rand putem afirma ca alegerea unei masini funerare trebuie sa raspunda unor cerinte dominante cum ar fi: dimensiunea strazilor, aglomeratia, zona de deal sau munte in care predomina zapada in timpul rece, precum si modul de organizare a cimitirelor in zona in care se fac majoritatea serviciilor firmei care comanda masina.

Este clar faptul ca de foarte multe ori se intampla ca o masina funerara se cumpara tinand cont doar de faptul ca trebuie sa ne situam ca si imagine deasupra concurentei pe care firma o are in zona unde isi desfasoara activitatea.

Si atunci cand vorbim despre o investitie in imagine, orice lucru isi are pretul lui. 

Va multumesc pentru timpul acordat de a citi acest articol si va prezentam mai jos diverse modele de masini funerare omologate in functie de distanta interaxa:
Masina funerara pas scurt 
Masina funerara pas mediu 
Masina funerara pas lung

Top