1.

ALEGEREA BUNĂ A VÂNZĂTORULUI VĂ SCAPĂ DE MULTE PROBLEME

Cu mici excepții, cumpărarea unei mașini funerare second-hand vă scapă de multe griji “post-cumpărare” dacă țineți cont de câteva sfaturi care vă vor ajuta să luați o decizie înțeleaptă. În primul rând cumpărați întodeauna de la profesioniștii care garantează produsul cumpărăt. Ei vor verifica trecutul mașinii tale, starea tehnică și modul în care aceasta a fost îngrijită de fostul proprietar. Un profesionist va oferi întodeauna informații precise despre mașina pe care urmează să o cumperi, despre dotările pe care aceasta le are și despre calitatea părților mecanice (motor, cutie, transmisie), dar și estetice.

2.

CARE ESTE CEA MAI BUNĂ MAȘINĂ?

Cea mai bună mașină este cea care vă reprezintă cel mai bine în fața clienților care apelează la serviciile firmei dumneavoastră. Trebuie ținut cont și de parcul auto pe care îl dețin firmele concurente din împrejurări. Este important ca imaginea firmei dumneavoastră să fie una diversă față de concurență. Clienții nu trebuie să înțeleagă că de fapt v-ați inspirat dintr-o rețetă testată și anume cea a unor concurenți.

3.

DORESC O MAȘINĂ MAI „TARE” DECÂT CEA A CONCURENȚEI

Dacă doriți să vă depășiți concurența, dar în acest moment este un efort financiar prea mare, vă sfătuiesc să nu vă expuneți în mod riscant și inutil cu rate la bănci. Calitatea unui serviciu nu este dat doar de modelul mașinii funerare în sine. Serviciile de calitate se bazează în primul rând pe calitatea caracterului persoanelor din firma ta. Atenție și empatie față de familie, precum și disponibilitatea în a rezolva problemele sunt întodeauna atitudinea corectă care scoate în evidență firma dumneavoastră față de cea a concurenței. Ideea este simplă. Voiam să vă spun că o mașină bună și de calitate se poate cumpăra și cu bani mai puțini. Dacă încă nu credeți asta, mă puteți suna și așa povestim mai mult.

4.

CUMPĂRAȚI ÎNTODEAUNA DE LA UN PROFESIONIST!

În acest sector, cel al comercializării de mașini funerare, piața este destul de mică. CarriFunebri.com este unul dintre protagoniștii majori pe această piață acoperind zona Europei Centrale și de Est. Suntem o echipă alcatuită din profesioniști care ,,respira masini funerare‘’ în fiecare zi, iar acest lucru se vede în rezultatele pe care le avem, propunerile și vânzările pe care le facem.

 • CarriFunebri.com vă dă siguranța că mașina dumneavoastră este verificată atât din punct de vedere tehnic cât și estetic la intrarea în parcul nostru auto.
 • În peste 95% din cazuri mașinile second hand provin de la firme care cumpără o altă mașină funerară nouă în leasing și o dau la schimb prin metoda de „buy-back”
 • În acest mod firmele de pompe funebre, renunță la mașina funerară veche, care de fapt constituie o parte din avans pentru cea nouă.
 • De remarcat este faptul că mașina veche va fi retrasă de către noi numai după ce a trecut de controlul tehnic realizat de către mecanicii noștri. Altfel nu va fi acceptată în parcul auto ,,UsatoSelection’’ al firmei noastre.
 • Documentele fiscale, contractulale precum și cele privind înmatricularea și verificarea la RAR România sunt puse la dispoziția cumpărătorului împreună cu mașina.

5.

Atenție la … SMECHERI!!!

Este foarte simplu să vă dați seama dacă faceți sau nu o alegere bună în ceea ce privește vânzătorul. Trebuie doar să fiți atent la câteva detalii:

 • Cel care vă propune să cumperați mașina, trebuie să fie întodeauna și proprietarul acesteia. Vrăjeala că o vinde pentru un prieten care de fapt este foarte ocupat nu o mai crede nimeni. Proprietarul mașinii trebuie să semneze și contractul de vânzare-cumpărare cu dumnevoastră.
 • Aproape 100% din cazurile din Italia, spre exemplu, mașinile funerare sunt în proprietatea firmelor de pompe funebre. Dacă cu puțin timp în urmă (30 – 60 de zile) a fost schimbat pasajul de proprietate de pe firma de pompe funebre pe persoană fizică eu aă sugerez să abandonați discuția. Este cel mai clar semn că există o problemă majoră. Dacă nu acordați atenție acestor tip de detalii, este foarte probabil să rămâneți cu un gust amar în urma unei înșelătorii și așa veți fi în final cu banii dați și problema nerezolvată.
 • BUNUL SAMARITEAN există doar în BIBLIE. Dacă vânătorul nu este și proprietarul de fapt și de drept al mașinii este clar că e doar un  intermediar care încearcă să profite la maxim cu un comision substanțial. Când vor apare problemele el va spune că nu a făcut altceva decât să vă ajute să vă cumpați o mașină funerară pentru firma dumneavoastră. În astfel de discuții eu vă sfătuiesc să abandonați negocierea. Este strategia celor care speculează și care nu vor să își asume nicio responsabilitate. Deși oferta lor de preț pare tentantă, la sfârșit veți plăti mult mai mult.
 • Nu plătiți nimic sub formă de avans. Indiferent cât de mică este suma cerută. Acesta este doar un mod că să fiți agățat de cel care vă propune achiziția. Mașina funerară trebuie plătită doar după ce a fost vazută și verificată.
 • Documentele fiscale precum și cele de înmatriculare la RAR trebuie livrate împreună cu mașina.
 • Certificatul fiscal al mașinii eliberat de agenția fiscală a țării din care aceasta provine trebuie verificat pentru a evita surprize neplăcute în momentul în care veți dori să o înmatriculați la RAR în România.
 • Vânzătorul trebuie să asigure costul înmatriculării provizorii (numerele roșii) precum și asigurarea până la înmatricularea definitivă în România.
 • Contractul de vânzare-cumpărare trebuie să îl primiți anterior semnării acestuia prin e-mail pentru a putea verifica clauzele. Nu semnați un contract dacă nu a fost citit în prealabil!

6.

VERIFICAREA DOCUMENTELOR

Este foarte important ca documentele de înmatriculare ale mașinii să le primiți în original împreună cu mașina.

 • Contractul de vânzare cumpărare trebuie semnat de ambele părți în momentul vânzării. Vânzătorul trebuie să fie și proprietarul mașinii care face obiectul contractului.
 • Insistați să realizați plata prin bancă. Refuzul vânzătorului de a primi banii prin bancă (indiferent de pretext) demonstrează faptul că este ceva neclar la mijloc și nu vrea să aibă nicio responsabilitate când „nodul va ajunge la piaptan”
 • Nu acceptați să dați bani (sub nicio formă și pentru niciun pretext) în avans pentru o mașină funerară care a fost prezentată doar în poze.

7.

CUM SE DESFĂȘOARĂ NEGOCIEREA?

 • Puneți întodeauna cât mai multe întrebări vânzătorului. Lăsați-l pe el să vorbească. Cereți întodeauna să primiți răspunsuri concrete și imediate la întrebările adresate.
 • Să nu fiți de acord să achitați un avans pe o mașină pe care încă nu ați văzut-o decât în poze. Mașina se plătește când o ridicați, împreună cu toate documentația necesară pentru înmatricularea în România.
 • Cereți întodeauna să primiți prin e-mail o copie a documentelor originale ale mașinii pentru a verifica seria de șasiu. Refuzul de a vă pune la dispoziție aceste documente arată clar că ceva nu este în regulă.
 • Dacă vânzătorul dorește să termine repede discuția cu dumenvoastră motivând lipsa de timp sau că are altceva mai important de făcut … nu este un semn bun.
 • Fiți atent la caroserie. În decursul timpului o mașină funerară acumulează câteva probleme de caroserie. Astfel, este important să fiți atent la întreaga caroserie și să vă asigurați că mașina este într-o stare estetică bună atunci când o cumpărați. Acestă inspecție a caroseriei se spune că este importantă atât pentru cel care vrea să cumpere cât și pentru persoana care vrea să vândă.

8.

REGULI PENTRU STABILIREA PREȚULUI UNEI MAȘINI FUNERARE

 • Întodeauna prețul unei mașini funerare second hand trebuie stabilit într-un mod obiectiv. Am observat de-a lungul anilor că fiecare firmă de pompe funebre care dorește să vândă o mașină funerară utilizată este de părere că mașina lor valorează mai mult decat prețul pieței pentru același model, cu același tip de dotări. Este important să scăpați de această problemă și să gândiți obiectiv în ceea ce privește stabilirea prețului.
 • La stabilirea prețului se are în vedere modul în care a fost întreținută mașina, defecțiunile acumulate în timp și starea tehnică generală.
 • Mie personal mi se întamplă foarte des să refuz intrarea în parcul de mașini UsatoSelection al unor modele de mașini fabricate recent (4-6 ani) și să accept altele mai vechi (10-12 ani). Motivul este simplu. Sunt mașini care au fost îngrijite de către foștii lor proprietari, au km puțini și sunt calitative, aproape noi, atât din punct de vedere mecanic cât și estetic.
 • Un lucru important de avut în vedere este persoana care a adus modificări mașinii funerare. Dacă este vorba de un constructor serios, cu experiență și renume pe piață, nu poate fi decât un plus valoare adus mașinii respective. Dacă în schimb a fost modificată de o firmă care nu are un proces de producție de calitate sau a fost modificată de cineva care nu mai există pe piață, este un motiv bun de a renunța la achiziția acesteia.

9.

VĂ MAI SPUN CEVA …

Există firme care în trecut au modificat mașini dar între timp și-au închis porțile. Mașinile încă rămase pe piață au prețul mai mic din cauza lipsei furnizărilor de piese de schimb. În Italia, de exemplu (fără să dau nume concrete), există firme cu o reputație nu tocmai bună în realizarea mașinilor funerare din cauza calității de producție. De aceea este important să știți cine a modificat mașina pe care doriți să o cumpărați sau să o vindeți. Este unul dintre criteriile care vor stabili prețul de vânzare-cumpărare. În mod concret stabilirea prețului unei masini funerare second hand indiferent dacă este adusă recent din Italia sau este deja înmatriculată și rulată în România va fi influențată de anumiti factori cum ar  fi:

 • Reputația și seriozitatea firmei care a construit / modifcat și omologat mașina funerară.
 • Starea tehnică generală a mașinii și modul în care aceasta a fost îngrijită
 • Materialele din care este realizată modificarea (tabla din oțel, fibră de sticlă, fibră de carbon, materiale composite)
 • Reviziile tehnice periodice făcute în centre autorizate
 • Marca, modelul, numărul de portiere și distanță interaxă
 • Km trebuie să fie originali și trebuie să poata fi verificați.

10

ÎN LOC DE CONCLUZIE

Dacă ați avut răbdare și timp să citiți această pagină până la acest punct aș dori să vă mai spun ceva. Vă rog să considerați aceste  informații ca fiind de ordin general. Nu am pretenția să învăț pe nimeni nimic. Dar vă sfătuiesc să vindeți mașina abordând o stare pozitivă față de cumpărător. E simplu. Comportați-vă cu cei care vor să achiziționeze mașina funerară pusă la vânzare de către dumneavoastră în același mod în care v-ați dori și dumneavoastrp dacă ați fi în locul lor. Fiți onest și oferiți răspunsuri reale la toate întrebările pe care vi le adresează. Vă asigur că la final veți încheia o tranzacție de succes și vă veți câștiga și un nou prieten.

Să auzim numai de bine,
Emil Bran